Incasso calculator

Incassokosten berekenen

Transparantie

Elk Incassobureau dient zicht te houden aan de Wet Incassokosten (WIK). Daarin zijn regels bepaald over welke kosten in rekening mogen worden gebracht bij het uitblijven van betaling.

Aanmaning

Wanneer u zaken doet met een particulier bent u verplicht om een aanmaning te versturen alvorens u de factuur ter incasso kunt stellen. Hierin moet u de incassokosten conform de WIK vermelden.

Hoe worden de incassokosten berekend?

Voor het berekenen van de incassokosten zijn er wettelijke regels. Aan de hand van de WIK (wet incassokosten) worden de incassokosten berekend. Onderstaande staffel is hierbij van toepassing. Om u het gemakkelijker te maken kunt u gebruik maken van onze incassocalculator om de wettelijke incassokosten te berekenen.

15% over over de eerste € 2.500,- van de hoofdsom van de vordering, met een minimum van
€ 40,-;
10% over de volgende € 2.500,- van de hoofdsom van de vordering;
5% over de volgende € 5.000,- van de hoofdsom van de vordering;
1% over de volgende € 190.000,- van de hoofdsom van de vordering;
0,5% over het meerdere van de hoofdsom met een maximum van € 6.775,-.

Rekenvoorbeelden

1) Bij een vordering met een hoofdsom van € 200,- bedragen de incassokosten:
15% over € 200,- = € 30,00 maar dit ligt onder het minimum, dus wordt het minimum berekend en zijn de incassokosten € 40,-.

2) Bij een vordering met een hoofdsom van € 20.000,- bedragen de incassokosten:
15% over € 2.500,- = € 375,- verhoogd met:
10% over € 2.500,- = € 250,- verhoogd met:
5% over € 5.000,- = € 250,- verhoogd met:
1% over € 10.000,- = € 100,-

Totaal is in dit rekenvoorbeeld sprake van € 975,- aan incassokosten.

Bereken nu uw incassokosten

De Wet Incassokosten (WIK) bepaalt hoeveel incassokosten u mag rekenen bovenop uw vordering. Om u tijd te besparen hebben wij voor u deze incassocalculator gemaakt. Hiermee kunt u snel en gemakkelijk de incassokosten berekenen. Niet alleen is het handig om zelf op de hoogte te zijn van deze kosten, maar is het ook een verplicht bedrag welke in uw aanmaning dient te worden vermeld.

U kunt de aanmaningen ook door ons laten versturen. Wij versturen dan namens u een 16 dagenbrief. Hierin verzoeken wij de debiteur om de openstaande factu(u)r(en) alsnog te voldoen zonder bijkomende kosten. Deze brief moet voldoen aan een aantal vereisten welke vaak worden vergeten.

Incassokosten voor de debiteur

0,00

0.00

 • Hendriks Incasso heeft het voor elkaar gekregen om vorderingen op debiteuren, die wij al hadden afgeschreven, toch te incasseren. Wij worden goed geïnformeerd over de voortgang van de dossiers. Iets waar het bij een eerder ingeschakeld incassobureau aan ontbrak... Wij zijn zeer tevreden!
  Geco Verhuur
 • Een echte aanrader als je een financieel conflict hebt! Ze gaan heel hard aan het werk om je geld te incasseren. Telefonisch en via de App heel goed bereikbaar en snel antwoord terug. Komen met goede voorstellen. Al met al hebben zij een openstaande factuur kunnen incasseren die bij een ander Incassobureau is blijven liggen. Top bedrijf, heb je problemen bel ze op en ze gaan aan het werk voor je.
  1-2-3 Machineverhuur
 • ’Wij hadden in de loop der jaren enkele facturen afgeboekt en de hoop opgegeven dat wij deze nog zouden binnenkrijgen. Deze waren al in behandeling geweest bij twee andere gerenommeerde incasso bedrijven maar zonder positief resultaat. Hendriks heeft deze overgenomen en de betaling binnengekregen. Onze ervaring: 'Goede en snelle communicatie', 'Laten zich niet afschepen met een smoes', 'Zijn proactief'. Kortom een dikke plus!
  Kick-Off Gym
 • Bij deze wil ik jullie bedanken en feliciteren met jullie eerste overwinning voor ons wat betreft het binnenhalen van een openstaande vordering die inmiddels al bij een ander incassobureau was neergelegd en uiteindelijk afgeboekt was. Dit geeft meteen vertrouwen in de toekomst wat betreft onze samenwerking met jullie.
  Auto Excellent

Veelgestelde vragen

1Vanaf welke datum gelden deze tarieven?
De Wet Incassokosten en het bijbehorende besluit (WIK) zijn per 1 juli 2012 inwerking getreden. De regeling geldt voor vorderingen die ná 1 juli 2012 betaald hadden moeten zijn. De datum van de factuur is dus niet beslissend: het gaat om de datum waarop betalingsverzuim is ingetreden.
2Zijn er direct incassokosten verschuldigd?
Als het een consumentenvordering betreft niet, dan moet er volgens de WIK eerst een kosteloze aanmaning plaatsvinden. In de rechtspraak en daarbuiten is dit de '16-dagen brief' gaan heten. In de 16-dagen brief moeten de gevolgen worden genoemd wanneer er niet wordt betaald. Ook moet het bedrag aan incassokosten dat daarna verschuldigd is worden vermeld. Wanneer de tekst in de aanmaning niet goed staat omschreven, bestaat de kans dat bij een eventuele procedure de incassokosten worden afgewezen. Laat uw aanmaningen daarom via ons versturen.
3Hoe zit het met de rente?
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende rentetypes. De wettelijke handelsrente, wettelijke rente en contractuele rente. De wettelijke rente geldt voor alle transacties die geen handelstransacties zijn. Dit is de rente die een schuldeiser op grond van de wet kan vorderen op een schuldenaar die niet tijdig aan zijn/haar verplichtingen voldoet. De wettelijke handelsrente is van toepassing van alle handelstransacties. Per 01-07-2018 is de wettelijke handelsrente vastgesteld op 8%. Elke half jaar wordt de wettelijke handelsrente op Europees niveau vastgesteld. Contractuele rente is de rente die contractueel door partijen is vastgelegd als de geldende rente.

Onze aanpak is uniek in Nederland.